Svijet
0

Mahmud Ahmedinedžad: "Zapad želi opljačkati Libiju"

FENA
Zapadne zemlje podržavale su Muamera Gadafija kada im je to odgovaralo, ali su bombardovale libijskog lidera kada je prestao da služi njihovoj svrsi kako bi opljačkale ovu naftom bogatu sjevernoafričku zemlju, rekao je u utorak iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad.

Dok je Teheran čestitao libijskom narodu za zbacivanje s vlasti Gadafija za kojeg se smatralo da je neligitimni diktator, Ahmedinedžad je upozorio Libijce da je meta Zapada da vodi njihovu zemlju po svojoj volji, prenosi Reuters.

"Pokažite mi jednog evropskog ili američkog predsjednika koji nije otputovao u Libiju ili nije potpisao dogovor s Gadafijem", rekao je Ahmedinedžad u govoru emitovanom uživo u kojem je optužio Zapad za naručivanje ubistva libijskog bivšeg vođe.

"Neki ljudi kažu da su ga ubili samo da bi ga spriječili da priča, isto kao što su uradili Bin Ladenu", dodao je on.

Iran je optužio Zapad da je pomogao u stvaranju sunitske islamske militantske grupe El-Kaide koju je vodio Saudijac Osama Bin Laden, kojeg su ubili američke specijalne jedinica u maju.

Ahmedinedžad izrazio je negodovanje pristupu Zapada Vijeću sigurnosti UN-a koju je on nazvao "organizacijom bez ponosa", rekavši da je UN-ova rezolucija da preduzme korake protiv Gadafija iskorištena kao odobrenje da se pljačka libijska nafta.