Svijet
7

Mahmud Abbas: Izrael ima moderno oružje, a Palestinci imaju vjeru u pravdu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je nakon sastanka sa palestinskim liderima u Ramallahu izjavio da je konačni cilj Izraela da u potpunosti uništi Palestinu i spriječi bilo kakav suživot dvije zajednice.

"Glavni cilj našeg neprijatelja je da uništi palestinski otpor i da spriječi svaki oblik dogovora", kazao je Abbas.

Istakao je da traju razgovori sa svjetskim zvaničnicima kako bi se postiglo primirje i prestalo ubijanje palestinskih civila u Gazi.

"Vrijeme je da svako glasno kaže ko vrši nasilje. Ova zločinačka mašinerija krši sva ljudska prava. Mi nemamo razaračku moć koju Izrael ima. Ali mi smo snažniji, jer vjerujemo u pravo i pravdu. Moć nikada ne može pobijediti pravdu", kazao je Abbas.

Naglasio je kako je osim hitnog primirja vrlo važno da što prije bude dostavljena humanitarna pomoć u Gazu.

"Sastali smo se sa egipatskim zvaničnicima kako bi se postiglo primirje. Održali smo sastanke i sa Hamasom. Išao sam i u Tursku i Katar da tražimo pomoć za primirje. Do sada smo razgovarali o okončanju nasilja, otvaranju graničnih prelaza, ukidanju zabrana palestinskim ribarima, ukidanju segregacijskih regija i oslobađanju palestinskih zatvorenika. Također je vrlo značajno da se što prije dopremi humanitarna pomoć u Gazu", kazao je predsjednik Abbas.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da palestinski narod u Zapadnoj Obali, Gazi i Jerusalemu stavi pod međunarodnu zaštitu.

U posljednja 24 sata izraelska vojska je na jug Pojasa Gaze, na gradić Han Yunis, izvršila artiljerijski napad prilikom čega je poginulo osam, a ranjeno oko 40 ljudi. Posljednji smrtni bilans u Pojasu Gaze je 645, a 4.080 ljudi je povrijeđeno.

Izraelska vojska je 7. jula počela ofanzivu na palestinski teritoriji. Kodno ime te akcije je "Zaštitna linija". Izraelska vojska je izvela na hiljade artiljerijskih napada na palestinsku teritoriju, a 17. jula je pokrenula kopnenu ofanzivu nakon čega je ušla u Pojas Gaze.