Svijet
0

Mahmoud Abbas uputio apel za nastavak mirovnih pregovora

FENA
Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas bio je danas domaćin izraelskim poslanicima i aktivistima na koje je apelovao da prenesu izraelskoj javnosti poruku da on ozbiljno shvata pregovore o miru i da se Palestinci nikada više neće okrenuti nasilju.

Sastanku s Abbasom u njegovom sjedištu u Ramali, na Zapadnoj obali, prisustvovalo je oko 100 izraelskih Jevreja, uključujući i novinare.

Prisutni su bili poslanici iz Laburističke partije lijevog centra, koja je u vladajućoj koaliciji, opozicione partije centra Kadima i ljevičarskog Mereca.

Sve te partije podržavaju stvaranje palestinske države uz Izrael, podsjeća AP.

U Ramalu je došao i jedan član konzervativnog Likuda, partije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i četvorica ultraortodoksnih jevrejskih novinara.

Abbas im je rekao da je mir moguć i da su Palestinci "spremni da zaključe mir, da imaju državu u granicama iz 1967. godine", uz dogovoreni transfer teritorija.

Ocjenio je također da su Palestinci doživjeli transformaciju poslije palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije u posljednjoj deceniji u kome je hiljade ljudi izgubilo život.

"Izmjenili smo kulturu terora i nasilja u kulturu mira i stabilnosti na Zapadnoj obali u posljednje četiri godine", rekao je palestinski predsjednik, tražeći pomoć od gostiju.

"Ne želimo da propustimo ovu mogućnost. Pomozite nam da je ne propustimo. Ja imam osmoro unuka. Želim im miran život", kazao je on u trenutku kada su direktni mirovni pregovori s Izraelom propali nakon što je Netanyahuova vlada odbila da obnovi moratorijum na izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Abbas je odbio da se vrati za pregovarački sto dok izgradnja ne prestane.

SAD koje su u međuvremenu odustale od pokušaja da ubjede Izrael da zamrzne izgradnju sada pokušavaju da izdejstvuju početak indirektnih pregovora.

Palestinci u takvoj situaciji razmatraju druge opcije, kao što je i zahtjev za međunarodno priznanje palestinske države na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jerusalimu, na teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Za početak bilo kakvih pregovora Arapska liga traži da njihova osnova budu granice od prije tog rata, što Netanyahu ne prihvata.

Apel upućen izraelskoj javnosti se smatra pritiskom na Netanyahua, prenosi Tanjug.