Svijet
0

Magazin Stern: Merkel planira odstupiti s vlasti u 2016.

FENA
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel planira da odstupi s položaja njemačke kancelarke u 2016. godini, ukoliko bude ponovo izabrana na izborima planiranim za 22. septembar, sudeći po članku u magazinu Stern koji se ne poziva na izvore bliske vladi.

U kolumni pod naslovom "Posljednje tri godine Merkel", visoki urednik novina piše kako ona planira napustiti politiku oko 25 godina nakon što je postala ministrica u vladi bivšeg konzervativnog kancelara Helmuta Kohla. Merkel trenutno ima 59 godina, prenosi Reuters.

"U 2016. godini ona bi trebala odstupiti, godinu dana prije saveznih izbora u 2017.", piše urednik magazina Hans-Ulrich Joerges.

Portparol Angele Merkel izjavio je da je novinski članak "potpuno neutemeljen" i uputio je Reuters na njeno ranije insistiranje da namjerava da služi samo tri mandata, ukoliko pobjedi na predsstojećim izborima.

Kada su visokotiražne novine Bild javile u aprilu da bi ona mogla napustiti politiku u 2015. godini, Merkel je izjavila kako namjerava da odsluži puni četverogodišnji mandat.

U tom izvještaju, Bild je naveo da bi Merkel u 2015. obilježila deset godina na vlasti, što bi joj omogućilo da odstupi u 2016.

Merkel je, međutim, izjavila za Bild: "Želim da nastavim s radom koalicije desnog centra i da radim za našu zemlju i narod puni zakoniti period".

Joerges piše u Sternu kako je načuo da je san Angele Merkel, prve njemačke kancelarke, da vozi Panameričkim autoputem, koji povezuje Sjevernu i Južnu Ameriku, sa suprugom. Merkel je odrastala u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj.

Ankete pokazuju da će Merkel vjerovtno osvojiti i treći mndat, ali je nejasno da li će biti u stanju da nastavi sa svojom koalicijom desnog centra sa Slobodnim demokratima ili da formira "veliku koaliciju" s najvećom opozicionom strankom, Socijaldemokratima.