Najbolje i najgore naslovnice
0

Magazin Life obilježava 75 godina od osnivanja

SRNA
Neke od najboljih naslovnica
Američki magazin Life, koji se proslavio svojim fotografijama, povodom 75 godina od osnivanja izabrao je najgore i nabolje naslovne stranice.

Magazin, koji su nekada kritikovali da je namijenjen ljudima "koji ne znaju da čitaju", postao je nevjerovatan hit 1936. godine i nastavio je da objavljuje fotografije iz Drugog svjetskog rata, prirodnih katastrofa, holivudskih zvijezda i turbulentnih događaja 1960-tih.

Na svom vrhuncu 1940-tih magazin je imao tiraž od 13,5 miliona primjeraka sedmično.  Magazin je posljednji put objavljen 2007. u štampanom izdanju, a sada je web site. 

Urednici sitea pregledali su više od 2.200 fotografija sa naslovne strane i izabrali 75, među kojima su Winston Churchill, Marlyn Monroe i čuvena naslovnica sa Sofijom Loren u providnoj crnoj haljini.

Oni su, takođe, priznali da je bilo nekoliko promašaja, među njima fotografija objavljena 1973. na naslovnoj strani na kojoj je lutka sa maramom, kao i fotografija koja prikazuje pijevca. 

Bob Sullivan, direktor odjeljenja Life Books, rekao je da je magazin, kada se pojavio, postao preko noći "hit u rangu američkog idola", i postao je još popularniji kao rezultat Drugog svjetskog rata.

"Namjera nije bila da Life bude ratni magazin, ali to je ono što se dogodilo. Jednostavno, rat je ispričan fotografijama na do tada neviđen način", rekao je Sullivan.