Oštre riječi uoči izbora 14. aprila
0

Maduro: Opozicionari su Hitlerovi nasljednici

SRNA
Nicolas Maduro
Nicolas Maduro
Vršilac dužnosti predsjednika Venecuele Nicolas Maduro izjavio je danas da su pripadnici opozicije "Hitlerovi nasljednici" i optužio ih za progon kubanskih ljekara koji rade u Venecueli na način na koji su nacisti progonili Jevreje.

Ove oštre riječi upućene su u okviru sve grublje kampanje uoči predsjedničkih izbora 14. aprila, koji su raspisani poslije smrti predsjednika Huga Chaveza.

Ankete pokazuju da Maduro ima veliku prednost u odnosu na opozicionog kandidata Henriquea Caprilesa, prenio je Reuters.

"Kampanja protiv Kube je poput kamanje protiv Jevreja u Hitlerovoj NJemačkoj. Ovi Hitlerovi nasljednici predvode kampanju u Venecueli protiv kubanskog naroda", rekao je Maduro na skupu u Chavezovom rodnom mjestu Barinasu.

Chavez je prije deset godina doveo kubanske ljekare u Venecuelu da bi besplatno liječili stanovnike ruralnih područja.

Kritičari vlasti kažu da Maduro i ostali članovi državne administracije primaju sugestije direktno od kubanskog predsjednika Raula Castra i da omogućavaju Kubi da vrši značajan uticaj na vojsku i obavještajne službe Venecuele.

Svi opozicioni lideri navode da je ljekarski program pozitivan i obećavaju da će ga zadržati ako dođu na vlast, ali neki radikalniji protivnici vlasti smatraju da je dovođenje kubanskih ljekara dio plana o pretvaranju Venecuele u komunističku državu.