Svijet
0

Madrid traži veću pomoć EU u suzbijanju imigracije

FENA
Španija će zatražiti od Evropske unije da joj više pomogne u sprečavanju dolazaka ilegalnih imigranata iz Afrike koji ribarskim bordovima svakodnevno stižu na njezine obale.

Pomoćnica španskog premijera María Teresa Fernández de la Vega otputovat će u utorak u Finsku, predsjedavajuću EU-a, a u srijedu u Bruxelles kako bi zatražila veću pomoć 25-orice u zaustavanju nekontrolirane imigracije, javio je AP.

Fernandez de la Vega je na konferenciji za novinare rekla da je njezina zemlja zahvalna Uniji za pomoć koju su 25-orica već ponudila (praćenje ilegalaca patrolnim čamcima i iz zraka), ali je dodala da ona nije dovoljna da se problem ilegalne imigracije ublaži.

De la Vega je podsjetila da je za 21 dan augusta na obale Španije stiglo 4.830 "ilegalaca" iz Afrike južno od Sahare, od tog broja je 4.510 došlo na Kanarske otoke.

Špansko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je da se ove godine na Kanarske otoke iskrcalo 18.300 ilegalnih imigranata iz Afrike, uglavnom iz Mauritanije i Zapadne Sahare koja je pod kontrolom Maroka.

Na hiljade imigranata u pokušaju da se domogne boljeg života u Evropi rizikuje život prevozeći se ribarskim brodicama 1.500 kilometara nemirnim vodama Atlantika do Kanarskih otoka.