Štrajk zbog otpuštanja
0

Madrid: Policija intervenisala na protestima uposlenika Iberie

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više osoba je privedeno tokom današnjih protesta u okviru generalnog štrajka uposlenih u španskoj aviokompaniji Iberia, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prvi dan štrajka uposlenika španske aviokompanije Iberia, koja zbog ekonomske krize otpušta oko 3.800 uposlenika, praćen je incidentima. Oko 8.000 uposlenika je protestovalo na aerodromu Barajas u Madridu, a na protestima je intervenisala policija.

Iz sindikata je saopćeno da je oko 90 posto uposlenika prisustvovalo protestima. Uposlenici su također uputili poziv Vladi da pomognu aviokompaniji kako Iberia "ne bi nestala u potpunosti".

Zamjenik direktora Odjela za koordinaciju Iberie Dimitris Bountolos je kazao da će ovi protesti koji će trajati do 22. februara, uticati na 71.000 putnika.

Uposlenici španske aviokompanije Iberia stupili su danas u generalni štrajk, koji će trajati do 22. februara, a u okviru kojeg je otkazano 415 letova tog avioprevoznika.

Sindikat uposlenih u Iberiji saopštio je da će biti održana tri odvojena petodnevna štrajka, a prvi će trajati do 22. februara. Isti izvor navodi da je otkazano 236 današnjih letova, dok će u okviru prve etape štrajka uposlenih, koji se protive najavi otpuštanja 3.807 radnika i smanjenju plata, biti otkazano ukupno 415 letova. Do kraja najavljenog štrajka bit će otkazano 1220 letova.

Predstavnici sindikata su pojasnili da nisu imali drugih, manje radikalnih opcija, koje bi im pomogle u zaštiti njihovih prava. Ovi štrajkovi kompaniju će koštati do 100 miliona eura.

Aviokompanija Iberia, ranije je saopćila da je u prvih devet mjeseci 2012. godine ostvarila gubitak od oko 262 miliona eura, te da će u sklopu mjera štednje otpustiti 3.807 uposlenika te smanjiti plate preostalim uposlenicima

Druge dvije etape štrajka bit će održane između četvrtog i osmog, te 18. i 22. marta.