Svijet
0

Madrid: Otkriven spomenik žrtvama terorističkog napada

FENA
Spomenik žrtvama terorističkih napada od 11. marta 2004. otvorio je u nedjelju kralj Juan Carlos blizu madridskog kolodvora Atocha na treću godišnjicu najkrvavije terorističke akcije počinjene u Španiji.

Spomenik visok 11 metara u obliku cilindrične kupole, sastavljen od komada stakla, otkriven je u prisustvu španskog kralja Juana Carlosa I., kraljice, šefa vlade Josea Luisa Rodrigueza Zapatera, nekoliko ministara i predstavnika Madrida kao i obitelji žrtava.

Dva vijenca su položena u podnožju toga futurističkog spomenika, smještenog na trgu ispred kolodvora Atocha prema kojem su se kretala tri prigradska voza pogođena napadima u kojima je poginula 191 osoba, a oko 2.000 ih je ranjeno.

Odana je počast s tri minute tišine, potom je odsvirana kompozicija za violončelo katalonskog glazbenika Paua Casalsa "Pjev ptica". Nije održan nikakav govor.

Zbog lažnih optužbi da se iza atentata krije ETA-a pala je tadašnja konzervativna vlada. Atentat su organizirali i izveli islamski ekstremisti povezani s Al-Qaidom, prenosi Hina.

Komemoracija se održava skoro mjesec dana nakon početka suđenja 29-orici počinitelja i saučesnika napada. Suđenje bi trebalo biti dovršeno u junu ili julu 2007.