Španija
0

Madrid oduzeo sve počasti generalu Francu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Gradsko vijeće Madrida u ponedjeljak je jednoglasno odlučilo da oduzme sve počasti i priznanja koja je glavni grad Španije dodijelio Franciscu Francu i njegovoj porodici, u periodu diktature, od 1939. do 1975.

Kako prenosi agencija EFE, gradske vlasti time su ispunile odredbe iz Zakona o historijskom sjećanju koji, u članu 15., obavezuje organe uprave da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se poništile odluke kojima se veličaju vojska, građanski rat i diktatura.

Po riječima poslanice Ujedinjene ljevice Milagros Ernandes, iz čije je partije potekla inicijativa za oduzimanje svih počasti Francu, zadržavanje priznanja predstavljalo bi "uvredu za sve koji su se dostojanstveno borili za demokratski Madrid" i "za to nisu dobili nikakvo priznanje".

  • Time se jasno pokazuje da Madrid i gradske vlasti neće tolerisati fašizam niti čuvati simbole koji veličaju vrijednosti s kojima se građani Madrida ne identifikuju, dodala je.

Madrid je bio pod vlašću Franca i njegovih namještenika od zavođenja diktature do 1979. U tom periodu Franco je proglašen za počasnog gradonačelnika, najdražeg sina Madrida, a dodijeljeni su mu i zlatni orden i orden časti, dok je njegova žena proglašena za najdražu kćer Madrida.