Svijet
83

Mađarski zastupnik predložio postavljanje svinjskih glava na granicama kako bi se odvratile izbjeglice

FENA
Mađarski član Evropskog parlamenta posvađao se s aktivistom za ljudska prava i izazvao je buru reakcija na Twitteru nakon što je napisao da bi svinjske glave postavljene na graničnu ogradu Mađarske bile efikasno sredstvo za odvraćanje migranata.

Pod čelništvom konzervativnog premijera Viktora Orbana, Mađarska je jedna od zemalja koja je zauzela najoštriji stav među članicama EU protiv nedavnog priliva migranata i izbjeglica u blok, u krizi koja je podijelila EU.

Prošle je godine Mađarska podigla ogradu s bodljikavom žicom duž južne granice kako bi zaustavila migrante i uz koju patroliraju hiljade dodatnih vojnika. Ta zemlja će 2. oktobra održati referendum da li da pristane na politiku EU o uvođenju obaveznih kvota za prihvat migranata bez saglasnosti parlamenta.

Poslanik koji stoji iza nedavnih komentara je Gyorgy Schopflin, bivši službenik BBC-a i profesor sa sjedištem u Londonu, koji je bio evropski poslanik iz Orbanove konzervativne stranke Fides od 2004.

Andrew Strohlein, medijski direktor za Evropu Human Rights Watcha, 19. augusta ponovo je objavio na Twitteru i u članku u Washington Postu fotografije povrća sklopljenog u obliku ljudskog lica postavljenog duž južne mađarske granice.

Te slike ranije su se pojavile na Facebook stranici koja podržava mađarske granične trupe, s titlom: "Umjesto strašila za ptice to je postalo strašilo za ljude napravljeno od šećerne trske. Izgleda da funkcionira, niko nije prošao kroz ogradu u dvije sedmice".

Strohlein se usprotivio slikama riječima: "Izbjeglice bježe pred ratom i mučenjem, Mađarska. Vaše glave od povrća neće ih odvratiti".