Svijet
0

Mađarski predsjednik podnio ostavku zbog plagiranja doktorata

FENA
Pal Schmitt
Pal Schmitt
Predsjednik Mađarske Pal Schmitt podnio je danas ostavku pošto mu je oduzeta titula doktora, jer je ustanovljeno da mu je doktorska disertacija bila plagijat.

"Prema mađarskom ustavu, koji sam potpisao, predsjednik predstavlja jedinstvo nacije", izjavio je Schmitt parlamentu.

"U ovoj situaciji, kada moja lična stvar unosi razdor u moju voljenu naciju, umjesto da je ujedinjuje, moja je dužnost da okončam svoju službu i podnesem ostavku na položaj predsjednika", rekao je Schmitt, a prenio Reuters.

Prošle sedmice, budimpeštanski univerzitet Semmelweis oduzeo je Schmittu titulu doktora, a opozicione stranke su pozvale predsjednika države da podnese ostavku.

Schmitt je u petak rekao da to neće učiniti, jer mu je "savjest čista", ali da mu "nije prijatno" što je kompromitiran u javnosti, naročito zato što slučaj nije mogao da iznese pred Univerzitetski senat, koji je donio odluku o oduzimanju doktorske titule.

On je naveo da je doktorsku disertaciju pisao 1992. godine samostalno i rekao da će skinuti ljagu sa svog imena tako što će napisati drugu doktorsku disertaciju.

Schmitt je titulu doktora dobio na disertaciji o historiji i evoluciji modernih Olimpijskih igara.

Mađarski sedmičnik HVG pisao je u januaru da je veći dio Schmittove disertacije prijevod od riječi do riječi jednog teksta na francuskom iz 1980. godine, koju je napisao, sada pokojni, bugarski sportski stručnjak i diplomat Nikolaj Georgijev.

Pored toga, web stranica indeks.hu naveo je da je 17 stranica doktorata bio doslovni prijevod disertacije njemačkog profesora Klausa Heinemanna, napisane 1991. na engleskom jeziku.

Prošle godine je njemački ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg podnio ostavku pošto mu je doktorat odbačen kao plagijat, što je dovelo do pomne analize akademskih disertacija drugih javnih ličnosti, prenio je Tanjug.