Nakon serije ubistava
0

Mađarski predsjednik osudio napade na Rome

FENA
Mađarski predsjednik László Sólyom (Laslo Šoljom) osudio je danas napade na Rome i izjavio da bi takvi incidenti mogli da podriju stabilnost zemlje, prenio je Reuters.

"Trebalo bi da saosjećamo sa romskom zajednicom, koja je nesporno postala jedina meta, jedina žrtva ove serije ubistava", izjavio je Šoljom na konferenciji za novinare nedjelju dana poslije ubistva jedne Romkinje i teškog ranjavanja njene kćerke u Kišleti, na sjeveroistoku zemlje.

"Trebalo bi da nam bude jasno da ovo nije pitanje Roma, već da ono pogađa stabilnost cijele Mađarske", naglasio je mađarski predsjednik, ističući da je osiguranje bezbjednosti romske zajednice moralna obaveza cijele zemlje.

Broj napada na Rome, koji čine od pet do sedam posto stanovništva Mađarske, koja ima oko 10 miliona stanovnika, povećan je od produbljivanja ekonomske krize u zemlji.

Tako je u posljednjih 12 mjeseci ubijeno najmanje šest Roma, a napadi se na njih izvode uglavnom u njihovim kućama, noću i bez nekog očiglednog povoda.

Šoljom je dodao i da je situacija sada eksplozivna i da će država svim raspoloživim sredstvima pomoći u istrazi ubistava, prenijela je mađarska agencija MTI.

Predsjednik državne organizacije mađarskih Roma Orban Kolompar pozdravio je izjavu predsjednika, naglasivši da bi sve istaknute ličnosti i političari trebalo da rade u cilju zaštite Roma i promoviranja integracije ove manjine u društvo.

"Svi političari imaju veliku odgovornost u stvaranju mira u društvu, u izgradnji mosta između Roma i većine", istakao je Kolopar.

Povodom učestalih napada na pripadnike romske zajednice u Mađarskoj oglasio se i Centar Simon Wiesenthal koji je pozvao Evropski parlament da usvoji rezoluciju u kojoj će se ti napadi osuditi.

Direktor za međunarodne odnose u tom centru Shimon Samuels je u pismu čestitki novoizabranom predsjedniku Evropskog parlamenta Jeriju Buzeku naveo i da svi poslanici u tom parlamentu koji su "izabrani prema stranačkim platformama mržnje treba da budu smješteni u politički i društveni karantin", prenijela je mađarska agencija.