Svijet
0

Mađarski ministar: Ograda nije podignuta "iz zabave"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto odbacio je kritike upućene njegovoj zemlji zbog načina na koji rješava problem sa migrantima i naglasio da odluka o gradnji zida na granici nije donesena "iz zabave" već radi zaštite EU.

"To nije izbjeglička ili migrantska kriza, to je masovno kretanje naroda sa neograničenim brojem ljudi. Evropa nije u stanju da primi više stotina hiljada migranata i greška je određenih članica EU koji su ih ohrabrivali da dođu", izjavio je Szijjarto novinarima na marginama Generalne skupštine UN.

Mađarska je zatvorila glavnu kopnenu rutu za migrante ka EU 15. septembra kada je blokirala granicu sa Srbijom i migranti su krenuli preko Hrvatske.

"Kritike prema Mađarskoj su nepoštene i neopravdane. Mi to ne činimo iz zabave. To nije prva izgrađena ograda i ako ćemo mi biti na meti kritika, onda to treba da bude slučaj i sa drugima", kazao je Szijjarto, ukazujući pri tom na američku ogradu sa Meksikom ili na granici između Grčke i Turske.

Szijjarto je najavio da će Mađarska predložiti "svjetske kvote" za preuzimanje izbjeglica jer masovan pokret ljudi rezultat je međunarodnih političkih odluka, a ne samo Evropljana.