Svijet
0

Mađarska traži 190 milijardi eura za istočnu Evropu

FENA
Ferenc Gyurcsany
Ferenc Gyurcsany
Mađarska je u nedjelju predložila donošenje plana za pomoć financiskom sektoru zemalja istočne Evrope koji ima poteškoća, u visini od 160 do 190 milijardi eura, kako bi se izbjeglo da ponovo padne "željezna zavjesa" na kontinent.
  • Ne bi trebalo da dozvolimo da nova željezna zavjesa podijeli Evropu na dvoje, izjavio je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany za štampu u Bruxellesu, prije početka mini-samita nekoliko zemlja istočne Evrope o ekonomskoj krizi, javio je AFP.

Ovaj mini-samit prethodi skupu lidera iz 27 zemalja EU kojima je cilj da zbiju svoje redove i suoče se s ekonomskom krizom.

Budimpešta će sugerirati osnivanje Evropskog programa za stabilizaciju i integraciju za istočnu Evropu koji bi sadržao fond od 160 do 190 milijardi eura u koji bi uplatili Međunarodni monetarni fond, evropske banke kao što je Evropska investicijska banka, Centralna evropska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, kao i vlade iz EU.

Gyurcsanyjev prijedlog je mimo sume koju su u petak odredile ove banke za pomoć bankama i preduzećima u istočnoj Evropi, a koja iznosi 24,5 milijardi eura za naredne dvije godine.