Svijet
0

Mađarska prva ratificirala Lisabonski ugovor EU-a

FENA
Mađarska je postala prva zemlja među 27 članica Evropske unije koja je ratificirala novi reformski ugovor EU-a glasanjem u parlamentu.

Poslanici su odobrili ugovor sa 325 glasova za od ukupno 386 članova parlamenta, prenio je Reuters.

"Iako se u mađarskom parlamentu često vode žestoke debate, između partija postoji suštinski dogovor o mjestu Mađarske u saradnji u okviru evropskih integracija", rekao je premijer Ferenc Gyurcsany prije glasanja.

Ugovor koji su prošle sedmice potpisali lideri EU-a u Lisabonu zamijenio je ambiciozniji ustav EU-a od kojeg se odustalo nakon što su ga 2005. odbacili glasači na referendumu u Francuskoj i Holandiji.

Reč je o aktu koji će, prema ocjeni britanske novinske agencije, doprinijeti većoj djelotvornosti EU-a u odlučivanju o pitanjima vezanim za vanjsku politiku i kojim se želi prevladavanje krize izazvane referendumskim "ne" u Francuskoj i Holandiji.

Vlade članica EU-a ističu da će novi ugovor, mada su s njegovim potpisivanjem odbačeni zajednički simboli poput zastave i himne, osigurati veći međunarodni utjecaj i napredak najveće regionalne integracije u svijetu u 21. stoljeću.

Sporazum će stupiti na snagu 2009. kada ga sve države članice ratificiraju.

Samo jedna zemlja - Irska održat će referendum o ugovoru, jer je na to obavezuje ustav, podsjeća Reuters.