Svijet
1

Mađarska: Predsjednik Ader neće ići na samit u Ukrajinu

FENA
Novi mađarski predsjednik Janoš Ader neće prisustvovati samitu zemalja centralne Evrope iduće sedmice na Jalti kako bi izrazio zabrinutost za stanje opozicionerke Julije Timošenko, saopćilo je u subotu ministarstvo vanjskih poslova.

Početak evropskog samita na Jalti je predviđen za 11. maj, "na dan preuzimanja dužnosti predsjednika Adera", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik ministarstva.

U odvojenom saopćenju, ministarstvo je objasnilo da je predsjednik Ader zauzet tog dana "službenim obavezama koje nije mogao da odgodi", ocijenivši ipak "opravdanim" nedavne međunarodne kritike posljednjih "orijentacija" Ukrajine.

Kijev nije uložio ozbiljne napore kako bi se poštovala ljudska prava zatvorenika, među kojim je Julija Timošenko i drugi protivnici režima, saopćilo je ministarstvo.

Najmanje sedam evropskih predsjednika je odustalo od odlaska u Ukrajinu na samit centralne Evrope.

Evropska komisija i Austrija su objavile da će idući mjesec bojkotirati Euro 2012, nogometni šampionat koji organiziraju Ukrajina i Poljska od 8. juna do 1. jula.

Julija Timošenko, vođa Narandžaste revolucije 2004. godine, koja se nalazi u zatvoru od augusta 2011. godine i koja je u oktobru osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, započela je štrajk glađu kako bi osudila loše postupanje zatvorskih vlasti s njom.