Svijet
15

Mađarska policija upotrijebila suzavac protiv izbjeglica, vojska će štititi granicu

Klix.ba
(Foto: EPA)
U centru za prijem izbjeglica na južnoj granici Mađarske u gradiću Reske naspram Horgoša danas tokom prijepodneva su izbili nemiri i policija je koristila suzavac protiv izbjeglica, dok istovremeno pokušava kontrolisati rekordan priliv ljudi u ovu zemlju iz Srbije.

Na televizijskim snimcima prikazano je da je na grupu od 200 izbjeglica ispaljen suzavac, uz objašnjenje da su oni pokušali napustiti prihvatno-registracioni centar.

Glasnogovornik mađarske policije izjavio je da su ti migranti odbijali dati otiske prstiju i da policija pokušava smiriti situaciju, ali da oni i dalje viču.   Reutersov novinar u oblasti graničnog grada Roske javio je da je policija grupisala 300-400 izbjeglica i da im se obraća preko megafona.

Mađarska je danas najavila da će na granicu sa Srbijom uputiti više od 2.100 policajaca zbog rekordnog broja izbjeglica i migranata koji ulaze u tu zemlju Evropske unije, a vlada razmatra mogućnost da tamo uputi i vojsku.

"Zaštita granice bit će od 5. septembra ojačana sa još 2.106 policajaca", izjavio je novinarima šef mađarske policije Karoly Papp javlja AFP.

To policijsko pojačanje bi trebalo patrolirati duž granice zajedno sa 1.000 policajaca koji se tu već nalaze, rekao je Papp.