Svijet
43

Mađarska: Izbjeglice probile kordon, do Austrije pješače autocestom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Stotine izbjeglica i migranata probilo je sinoć policijski kordon koji ih je sprečavao da napuste područje u blizini pograničnog mjesta Roske u Mađarskoj.

Više od 300 izbjeglica odlučilo je svoj put prema Budimpešti i Austriji otpočeti pješke. Mađarske vlasti su ih proteklih dana zadržavale na mađarsko-srbijanskoj granici kako bi ih prošli obaveznu registraciju.

Većina izbjeglica izbjegava registraciju u Mađarskoj bojeći se da će zbog nje biti spriječeni svoju sreću potražiti u zapadnim državama Evropske unije.

Nakon što su savladali policijsku blokadu, izbjeglice su svoj put počeli na autocesti, a kolonu prate mnogobrojne snage sigurnosti. Pored njih, određeni broj izbjeglica odlučio je pristati na transport prema Roski, a koji su organizovale mađarske vlasti.

Podsjećamo, mađarske su vlasti odlučile nasilno zadržati veliki broj izbjeglica kako bi iste registrovali kao migrante u obližnjem mjestu Roske. Korisnici društvenih mreža u ponedjeljak su svjedočili o neljudskom tretmanu izbjeglica među kojima ima djece.

Veliki broj Sirijaca nije želio čekati na otvorenom, već je od vlasti tražio da budu pušteni kako bi nastavili svoj put ka zapadnoj Evropi. Izbjeglice su se u jednom momentu sukobile sa snagama sigurnosti kako bi probile kordon, ali bez uspjeha.