Svijet
0

Mađari planiraju "evropski Dubai" na ušću Bojane

FENA
ušće Bojane
ušće Bojane
Mađarska kompanija "Trigranit" najavila je danas da bi, po uzoru na Dubai, uložila tri milijarde eura u izgradnju ekstravagantnog turističkog naselja na Velikoj plaži i ušću Bojane kod Ulcinja.

Kompanija je objavila idejni projekt po kome bi najjužniji dio crnogorske obale bio pretvoren u "evropski Dubai", u svijetu prepoznat po modernim građevinama i atraktivnosti turističkih i hotelskih objekata.

Velika plaža se prostire na površini oko 1.950 hektara, od čega je u državnom vlasništvu oko 1.400 hektara, a ostatak posjeduju privatnici.

Projektom Trigranita predviđena je izgradnja hotelsko-turističkog naselja sa sadržajima koje obuhvataju samo najmoderniji centri u svijetu.

Trigranit čiji su vlasnici Šandor Đanji, Piter Mank, Natanijel Rotšild i Šandor Demijan, predvidio je i gradnju hotela "Tvin tauerz" (Twin Towers) - kule blizanci, na Velikoj plaži.

Zamišljeno je i prokopavanje novog rukavca Bojane koji bi prelazio kroz novo naselje i ulivao se u more.

Tender za izgradnju turističkog naselja na Velikoj plaži bit će objavljen narednih meseci. Ranije je najavljeno da će glavni uvjet za izbor stranog investitora biti partnerstvo sa državom, prenosi Tanjug.

Za investiranje u Ulcinj, Veliku plažu i Adu Bojanu zainteresirana je kompanija kraljevske arapske porodice u Emiratima, čiji su predstavnici nedavno boravili u Podgorici i objavili da namjeravaju za ulažu u kompleks kod Ulcinja.

Velika plaža, poznata o svojoj ljepoti, toplom moru i sitnom pijesku, duga je više od 13 kilometara i sastavlja Ulcinj i Adu Bojanu, na kojoj je planirana gradnja luksuznog turističkih ljetovališta.