Demonstracije protiv novog ustava
0

FOTO+VIDEO / Mađari na ulicama traže spas od diktature

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nekoliko desetaka hiljada Mađara učestvovalo je na protestu u Budimpešti zbog mijenjanja ustava. Vladajuću stranku Fidesz optužili su za pokušaj slabljenja demokratskih instutucija, vršenje kontrole nad svim - od medija, ekonomije do religije.

Fidesz, stranka desnog centra na čijem je čelu premijer Viktor Orban, osvojila je dvotrećinsku većinu na izborima 2010. godine i od tada je izmijenila mnoge zakone, što je naišlo na kritike iz zemlje i inozemstva zbog navodnog ugrožavanja demokratije.

Deseci hiljada demonstranata izašli su na ulice, a ispred zgrade Državne opere, gdje su premijer Orban i gosti slavili, stali su te zviždali i skandirali. Premijera su nazvali "Viktator".

"Premijer se zakleo da će braniti ustav, a umjesto toga, izmijenio ga je", kazao je Laszlo Majtenyi, bivši direktor agencije za medije.

Demonstrante je najviše razljutilo to što je Mađarska, novim ustavom koji je stupio na snagu 1. januara, promijenila ime, odnosno umjesto Republika Mađarska od sada se zove samo Mađarska.

Osnovni zakon, koji je od 1. januara zamijenio prethodni ustav, donio je pravila za koja stranka Fidesz tvrdi da predstavljaju dovršetak izgradnje demokratskog procesa koji je počeo padom komunizma 1989. godine.

Parlament je podržao novi zakon uprkos apelu američke državne sekretarke Hillary Clinton da se prijedlog preispita i pismu predsjednika Evropske komisije Josea Manuela Barrosoa u kojem je on od Orbana zatražio da povuče dva ključna predložena zakona.

Foto: AFP
Foto: AFP
Ovaj spor dovodi u pitanje razgovore Mađarske sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom o novom finansijskom aranžmanu koji je ključan za finansijsku i ekonomsku stabilizaciju zemlje.

Podrška javnosti vladajućoj stranci opala je na 18 posto prošlog mjeseca, ali podijeljena opozicija to za sada ne koristi. Čak 54 posto građana kaže da ne podržava nijednu stranku.

Ipak, predsjednik Mađarske Pal Schmitt tvrdi da građani trebaju biti ponosni na novi ustav te je istakao kako smatra da je trebao biti usvojen još nakon pada komunizma.

"Ovaj ustav donesen je nakon brojnih konsultacija i utemeljen je na nacionalnoj i evropskoj vrijednosti", kazao je Schmitt.

I dok vladajuća partija tvrdi da je novi ustav samo nastavak izgradnje demokratskog procesa opozicionari smatraju da je riječ o demonstraciji sile i konzervativnog pogleda na zemlju.

Organizacije za borbu za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog Zakona o doživotnoj zatvorskoj kazni za nasilne zločine, bez mogućnosti uvjetnog otpusta. Također, smatraju da je Zakon o zaštiti fetusa samo uvertira za zakon o zabrani abortusa.