Svijet
0

Madagaskar: Pucano na demonstrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 25 osoba poginulo je u glavnom gradu Madagaskara Antananarivu kada su snage sigurnosti otvorile vatru na antivladine demonstrante, saopćila je u subotu policija.

Za dvije nedjelje nasilnih protesta u glavnom gradu Madagaskara do sada je život izgubilo 125 osoba, javio je Reuters.

Smenjeni gradonačelnik prestonice Madagaskara Andre Rajoelina predvodi demonstracije protiv predsjednika Marka Ravalomanane, koga naziva diktatotorom, još od decembra, kada je vlada zatvorila Rajoelinu radio i TV stanicu.

Rajoelina je prošle nedjelje proglasio da je preuzeo vlast i imenovao je premijera, dok Ravalomanana, međutim, tvrdi da je on još uvijek na funkciji.

Strahuje se da bi politička kriza na Madagaskaru mogla da ugrozi turizam na ostrvu, a strane investitore odvrati od ulaganja u proizvodnju i eksploataciju ruda i nafte.

Gotovo cijela historija Madagaskara, velikog ostrva smještenog u Indijskom oceanu uz istočnu obalu Afrike, obilježena je političkim nemirima.

Posljednja politička kriza, praćena sporadičnim nasiljem, zadesila je zemlju kada je na predsjedničkim izborima 2001. pobjedio Ravalomanana, čiji izbor je morao da potvrdi sud, pošto su i on i dotadašnji predsjednik tvrdili da su pobjedili.