Kanada
0

MacKenzie i dalje tvrdi da su za rat krivi 'i muslimani i Srbi'

Sarajevo-x.com
General Lewis MacKenzie ponovio je još jednom svoje tvrdnje kako su u proteklom ratu snage Armije BiH ubijale i muslimane samo kako bi stekle međunarodnu simpatiju i podršku stranih sila.

"To je rat koji neće završiti", kazao je general Lewis MacKenzie, koji je bio prvi zapovjednik međunarodnih mirovnih snaga BiH tokom rata, prenosi portal Otawa Citizen.

"Ja sam ponovo jedna od glavnih vijesti u Sarajevu. Veoma sam osjetljiv na to da što se u Sarajevu i danas može pročitati kako sam ja rekao da su u tom ratu muslimani ubijali muslimane“, kazao je MacKenzie.

Naime u medijima se ponovo govorilo o tome nakon što je advokat odbrane bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića, Peter Robinson u jednom intervjuu pohvalio MacKenzija rekavši kako je on bio "dovoljno hrabar da kaže tu činjenicu da su muslimani ubijali svoje ljude“.

No, u intervjuu za Citizen MacKenzie je istakao kako je izjava koja mu se prepisuje nekompletna jer nije pomenuto da on jednako optužuje i snage koje su bile pod komandom Karadžića i koje su granatirale Sarajevo u proljeće i ljeto 1992. godine.

"Svi su krivi“, kazao je MacKenzie dodajući kako bi svjedočio u slučaju Karadžić ukoliko ga pozovu.

"Kao jednu od najozbiljnijih optužbi protiv Karadžića smatram teški artiljerijski napad na civile u Sarajevu“, istakao je MacKenzie.

MacKenzie je sa svojim snagama u Sarajevo došao u aprilu 1992. godine. Uprkos svim njegovim naporima, piše Citizen, Sarajevo je granatirano, rušeno, ljudi su ginuli, a on je postao persona non grata jer za sva ta dešavanja nije okrivio samo Srbe.

No, MacKenzie je istakao da su "Sjedinjene Američke Države ipak glavni krivci za građanski rat u BiH".

"Pod nadzorom Evropske zajednice 1992. godine Bošnjaci, Srbi i Hrvati potpisali su Lisabonski mirovni sporazum prema kojem je BiH trebala biti podijeljena po etničkim kantonima. No, prema nekim izvorima bivši američki ambasador u bivšoj Jugoslaviji Warren Zimmermann susreo se sa predsjednikom Alijom Izetbegovićem i tada mu rekao da se povuče iz tog sporazuma i proglasi nezavisnost, u čemu će dobiti i podršku SAD-a. U suštini ohrabrivao je Izetbegovića da stvori prvu muslimansku zajednicu u srcu Evrope.

No, Srbi su vjerovali da se želi osnovati islamska fundamentalistička zajednica i rat je bio jedina alternativa kada su se muslimani povukli iz Lisabonskog ugovora. Ipak, problem je bio u tome što su Srbi imali opremljeniju vojsku“, piše Citizen.

General MacKenzie tvrdi kako se tada susreo sa predsjednikom Izetbegovićem.

"Gledajte generale, rečeno mi je da već ima 10.000 mrtvih. Bit će intervencije. Kako stojim?“, pitao bi me sarkastično svaki dan Izetbegović, no na moje pitanje ko mu je obećao intervenciju nikada nije odgovorio, te bi samo rekao da se radi o visokom diplomati“, tvrdi MacKenzie.

"Bosanski Srbi su ubrzo počeli granatirati Sarajevo, a muslimani su željeli steći simpatije svijeta i željeli su intervenciju SAD-a te su, navodno, činili zlodjela nad svojim ljudima", piše Otawa Citizen.

"To nije bila crno-bijela situacija. Srbi su krivi 60 posto, a muslimani 40 posto“, istakao je bivši general.

"Postoje indicije da kako bi stekli međunarodno simpatiju muslimani su granatirali svoje stanovništvo, a ne Srbi kako se tvrdi“, kazao je MacKenzie, dodajući kako su Srbi izgubili medijski rat onda kada su svjetski mediji počeli pratiti svaki njihov korak.

"Bilo je pravo glupo što su tada koristili tešku artiljeriju na civilno stanovništvo“, kazao je MacKenzie dodajući kako bi volio sve to što se u događalo u BiH ostaviti iza sebe, ali ne može jer često mu postavljaju pitanja o tim dešavanjima i zasigurno će to činiti do kraja njegovog života.

General MacKenzie nakon rata u BiH davao je brojne izjave u medijima među kojima i tu da u Srebrenici nije ubijeno ni približno 8.000 ljudi, Također isticao je kako su u proteklom ratu svi krivi i kako on traži da odgovaraju i oni koji su ubijali i Srbe.

Spomenimo i to da se sumnjalo kako je MacKenzie učestvovao u silovanjima zatvorenica u logoru bosanskih Srba tokom rata. Istraga o tome je otvorena 1999. godine, no Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu 2006. godine prekinulo je istragu protiv nekadašnjeg komandanta UNPROFOR-a.