Svijet
4

Mačak kandidat za gradonačelnika u meksičkom gradu Xalapa

Klix.ba
Morris
Morris
Glasači iz grada Xalapa, na istoku Meksika, "trebali bi biti umorni od glasanja za pacove", tvrdi jedan od slogana predizborne kampanje za izbor gradonačelnika, a kandidat koji stoji iza njega je mačak.

Crno-bijeli mačak Morris pojavio se na predizbornim plakatima i odmah je osvojio glasače te stekao više od 110 hiljada lajkova na svojoj Facebook stranici.

Morrisovo se ime, naravno, ne nalazi na zvaničnoj listi za izbor gradonačelnika, koji će se održati 7. jula. Njegovi pristalice kažu kako Morrisova rastuća popularnost izaziva sve više frustracija kod korumpiranih političara, u lokalnom žargonu poznatijih kao "pacovi".

Nestvarna priča o mačku koji se kandiduje za gradonačelnika prvo je privukla lokalne medije, da bi kasnije privukla i pažnju svjetskih medija.

Morris sada ima i svoju web-stranicu, na kojoj možete pogledati promotivni video sa pričom o njemu te crveno-plavu sliku mačka, koja aludira na čuveni portret Baracka Obame iz njegove kampanje iz 2008. godine.

"Suočeni smo sa velikim brojem pacova koji vrebaju u ovim postovima te samo mačka može donijeti red", piše na Morrisovoj Facebook stranici.

Što se tiče same njegove kampanje, Morris ne obećava ništa više od ostalih kandidata: odmarat će se i veseliti.