Moskva
0

Lužkov osudio manjak demokratičnosti kod Medvedeva

FENA
Jurij Lužkov
Jurij Lužkov
Smijenjeni moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov osudio je odsustvo demokratičnosti i cenzuru ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva u pismu koje mu je uputio i koje je u srijedu objavljeno na stranici opozicijskog sedmičnika New Times.

"U našoj zemlji, od 1937. godine (od staljinovih čistki) postoji strah od izražavnja svog mišljenja. Ako lideri u zemlji podržavaju taj strah, lako se može doći u situaciju da zemlja ima samo jednog lidera čije su riječi ugravirane u granit i kojeg treba bespogovorno slijediti", napisao je Lužkov.

Bivši moskovski gradonačelnik, kojeg je Kremlj smijenio u utorak, komentira na ovaj način reakciju ruskog predsjednika na njegov prijedlog da razmotri direktno biranje lidera regija koje je upravo imenovao Kremlj.

"Vi ste tada rekli: oni koji se ne slažu treba da odu", podsjetio je Lužkov.

Lužkov tvrdi da je jednu emisiju podrške gradonačelniku na moskovskom kanalu TVTs "Kremlj zabranio". "To nije ništa drugo nego cenzura", ocijenio je on.

Kako je objavio New Times, pismo je uručeno šefu predsjedničke administracije Sergeju Nariškinu u ponedjeljak navečer, uoči smjenjivanja Lužkova.

Dmitrij Medvedev je u utorak smijenio Jurija Lužkova, koji je na čelu glavnog grada bio 18 godina, naglasivši da "je izgubio povjerenje ruskog predsjednika". Prvi put je to razlog za smjenivanje šefa neke regije.