Pakistan
0

Luksuzni hotel dignut u zrak s 500 kg eksploziva

Sarajevo-x.com
Broj mrtvih u samoubilačkom napadu u luksuznom hotelu u Peshawaru (Pakistan) povećao se na 16, dok je pritom najmanje 60 osoba povrijeđeno, javljaju agencije.

U hotelu Pearl Continental sa pet zvjezdica u glavnom gradu Sjeverozapadne pogranične pokrajine terorista je u utorak navečer podigao u zrak vozilo sa 500 kg eksploziva u njemu. Među ubijenima su dva pripadnika UN-a, a u zoni u kojoj se vojska bori s talibanima u posljednje vrijeme zabilježeno je više ovakvih slučajeva.

Potvrđena je smrt i jednog Nigerijca, a svjedoci su ispričali kako je ubica pucao na zaštitare ispred ulaza u hotel, natjeravši ih da se povuku unutra, nakon čega je postavio bombu. Ubijen je i jedan srbijanski pripadnik UN-a i filipinski pripadnik UNICEF-a.

Grad Peshawar nedaleko je od doline Swat u kojoj se vode velike borbe, a stanovništvo masovno iseljava.

Pakistanski premijer Yusuf Raza osudio je ovaj čin, ali reporter BBC-a ističe kako taj napad nije nimalo iznenađujući, te da je ovo mjesto napadnuto jer predstavlja "simbol Peshawarove povezanosti sa ostatkom svijeta", pošto se u ovaj hotel obično smještaju strani zvaničnici u posjeti pokrajini.