Bjelorusija
0

Lukašenko se ponovo kandidovao za predsjednika države

FENA
Aktuelni bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko (55) kandidovao se ponovo za predstojeće predsjedničke izbore koji se održavaju 19. decembra, najavio je u petak jedan zvaničnik izborne komisije.

To će biti Lukašenkova četvrta kadidatura za predsjednika Bjelorusije od 10. jula 1994. kada je prvi put izabran.

Drugi put je izabran 9. septembra 2001. a treći put 19. marta 2006. godine.

Kako bi mogao da bude izabran više od dva puta, Lukašenko je organizovao referendum u svoju korist 17. oktobra 2004. godine, prenosi Reuters.

Zvaničnik izborne komisije Nikolaj Lazovik je rekao da se prijavilo 15 kandidata, uključujući i aktuelnog predsjednika i da je rok za podnošenje prijave istekao u 16 sati po srednjoevropskom vremenu.

Lukašenko je i ranije nezvanično najavljivao mogućnost da ponovo uđe u predsjedničku utrku.

Analitičari ocjenjuju da višegodišnji predsjednik Bjelorusije neće imati mnogo problema da ponovo osvoji izbore.

Mada na Zapadu smatraju da Lukašenko u Bjelorusiji vlada diktatorski, njegovi simpatizeri smatraju da njegova politika pomaže da se zemlja izbori s izazovima postsovjetskog kapitalizma.

Šef države je popularan u Bjelorusiji zbog obnavljanja urušene ekonomije.

Svjetska banka (WB) je, prije pet godina, ocijenila takođe da Bjelorusija ima snažan, istinski ekonomski rast i da je "korist" široko raspodjeljena među stanovništvom.

S druge strane kritičari pripisuju ekonomski rast Bjelorusije donacijama u energiji iz Rusije i povlaštenom pristupu velikom tržištu istočnog susjeda.