Svijet
0

Lukašenko prijeti da će protjerati ambasadoricu SAD-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ako Sjedinjene Države uvedu nove sankcije Bjelorusiji, američka ambasadorica u toj zemlji bit će protjerana, upozorio je u nedjelju bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

"Čim budu uvedene oštrije sankcije protiv naše privrede, odgovorit ćemo najenergičnije što možemo na svim frontovima. Američka ambasadorica će biti prva protjerana", rekao je Lukašenko.

Ambasadorica SAD-a u Minsku Karen Stewart nedavno je izjavila da bi Washington mogao proširiti sankcije na državne bjeloruske firme na čijem čelu su ljudi koji, po njezinom mišljenju, koče demokratiju, prenio je Reuters.

Lukašenko je američkoj ambasadorici odgovorio da u slučaju uvođenja novih sankcija "ona leti prva".

Dodao je da bi u tom slučaju Bjelorusija zabranila trgovinu u američkim dolarima i prešla na druge valute. "Možemo preživjeti bez dolara, pravimo rezerve jena i juana, a možemo prijeći na euro", objasnio je bjeloruski predsjednik.

Washington je nametnuo niz kaznenih mjera Bjelorusiji, za koju kaže da je posljednja diktatura u Evropi, uključujući i zabranu ulaska u SAD predsjedniku Lukašenku.

Administracija Georgea W. Busha je također zabranila američkim biznismenima da sarađuju s bjeloruskom rafinerijom "Belneftehim" čija je imovina u SAD-u zamrznuta.

Sjedinjene Države nemaju velike investicije u Bjelorusiji, koja uglavnom zavisi od uvoza ruske sirove nafte.

Bjelorusija je ove godine nastojala poboljšati odnose sa Zapadom zbog nesuglasica s Moskvom oko cijene energenata.

SAD i evropske zemlje optužuju Lukašenka za progon i hapšenja političkih protivnika, kontrolu medija i izborne krađe.