Neuspjeli pregovori
0

Lukašenko naredio zavrtanje ruskog gasa Evropi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko naredio je danas da se zatvore gasovodi kojima ide ruski gas ka Evropi, nakon što je Moskva Minsku za trećinu smanjila isporuke gasa zbog spora oko neplaćenog duga.

Lukašenko je istakao da neće tolerisati ponižavanje ruskih vlasti i optužio je ruskog gasnog giganta "Gazprom" da ne plaća Minsku za tranzit gasa.

"Izdao sam naređenje vladi da zatvori tranzit preko Bjelorusije dok nam 'Gazprom' ne plati", rekao je Lukašenko.

Rusija je ranije saopštila da za 30 posto smanjuje isporuke gasa Bjelorusiji, zato što Minsk još nije isplatio dugovanja. "Gazprom" je Bjelorusiji jučer smanjio dnevne isporuke gasa za 15 posto, dok je najavljeno da će, u slučaju da ne bude nađeno rješenje za spor, u predstojećim danima isporuka biti smanjena do 85 posto.

Direktor "Gazproma'' Aleksej Miler je 16. juna tokom sastanka sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim rekao da je glavni uzrok duga od 200 miliona dolara to što Bjelorusija nastavlja da, po svojoj odluci, plaća gas po prošlogodišnjim cijenama.

Vlada Bjelorusije obećala je juče da će izmiriti dug za ruski gas u roku od dvije sedmice, ali je optužila "Gazprom" da Minsku duguje više od 200 miliona dolara za tranzit. 

Lukašenko je kritikovao Medvedeva, ističući da njegovo ponašanje i retorika ne priliče šefu države.
Pošto je Bjelorusija jučer ponudila da pokrije troškove dugovanja za gas mašinerijom i opremom, Medvedev je putem televizije rekao da Rusija kao način plaćanja ne može da prihvati "pite, maslac, sir ili palačinke."

Predsjednik Bjelorusije istakao da je saopštenje ruskog rukovodstva vrijeđa narod Bjelorusije.

Bjelorusija transportuje oko 20 posto ruskog gasa namijenjenog zapadnoevropskom tržištu, a EU je saopštila da je aktivirala krizni plan zbog najnovijeg spora.