Svijet
0

Luka Karadžić i Vujačić posjetili Radovana Karadžića

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brat i branilac haškog optuženika Radovana Kardžića i danas su posjetili bivšeg lidera bosanskih Srba u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda, gdje su se zadržali više od dva sata.

Luka Karadžić i Svetozar Vujačić, koji su u zgradu Specijalnog suda ušli nešto prije 11 sati, po izlasku iz suda nisu željeli da daju nikakve izjave brojnim novinarskim ekipama, koje su nakon hapšenja Karadžića stacionirane ispred zgrade Specijalnog suda u Beogradu.

"Na izričit zahtjev Radovana Karadžića ne mogu ništa da vam kažem", rekao je kratko Vujačić ulazeći u autombil.

Radovanov brat Luka dobacio je novinarima - "nikakve izjave", javio je Tanjug.

Vujačić ni danas nije saopćio da li je podnio žalbu na rješenje istražnog sudije o ispunjenosti uvjeta za Karadžićevo izručenje Haškom tribunalu.

Ukoliko je žalba izjavljena, pošto je sud primi, krivično-vanraspravno vijeće ima rok od tri dana da po njoj odluči.

Ako vijeće odbije navode žalbe, rješenje o ispunjenosti pretpostavki postaje pravosnažno. Ono se potom dostavlja Ministarstvu pravde koje donosi odluku o predaji okrivljenog, koju provodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Bivši predsjednik Republike Srpske i jedan od najtraženijih haških bjegunaca uhapšen je u Beogradu u ponedjeljak, 21. jula, poslije 13 godina skrivanja.

Haško tužilaštvo Karadžića tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Bošnjacima, Hrvatima i drugim civilima - nesrbima tokom rata u Bosni i Hercegovini.