Kineski list Guangming
0

"Luđaci s Capitol Hilla" ne smiju prodati oružje tajvanu

FENA
Capitol Hill
Capitol Hill
Kineski zvanični partijski list Guanming upozorio je danas SAD da bi mogao platiti visoku cijenu ako najsavremenije oružje prodaju Tajvanu.

"Luđaci sa Capitol Hilla" koji hoće da SAD proda najsavremenije oružje Tajvanu igraju se s vatrom i mogu da plate strašnu cijenu, navodi list, a prenosi Reuters.

Ocijenivši takve političare "veoma arogantnim", Guangming pita u kakvim će se nepoznatim i teškim okolnostima naći odnosi Kina-SAD "ukoliko se te lude ideje i ostvare".

Kako se Obamina administracija približava roku za donošenje odluke o prodaji najsavremenijih aviona Tajvanu, list Komunističke partije Kine je poručio da SAD iz zakona treba da izbaci odredbe koje Washingtonu odobravaju prodaju oružja Tajvanu, koji Kina smatra svojom provincijom.

SAD je 1979. priznao Kinu i politiku Pekinga o "ujedinjenoj Kini" koja uključuje i Tajvan, ali je posebnim zakonom obavezan da to ostrvo brani u slučaju napada i snabdijeva potrebnim oružjem.

Tajvan želi da od SAD kupi 66 najnovijih modela F-16 čija cijena iznosi više od osam milijardi dolara, i njima zamijeni zastarijele lovce F-5. Debatu u SAD-u o prodaji aviona Tajvanu ustalasala je izjava američkog senatora Johna Cornyna, republikanca iz Teksasa, gdje Lockheed Martin proizvodi F-16, koji je rekao da će sprečavanje prodaje koštati Ameriku dragocjenih radnih mjesta.

Komentar je potpisan pseudonimom "Gong Shang", što ima značenje "glas Kine", koji se ponekad koristi da ukaže da se radi o mišljenju najviših krugova.

Iako se Kina i SAD razilaze u brojnim pitanjima od trgovine, Tajvana, Tibeta i interneta, međusobne veze su bitno poboljšane poslije posjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa Washingtonu u januaru.

Odnosi između dvije najveće privrede na svijetu "nisu lako došli do tačke na kojoj su danas i treba ih njegovati i štititi u svakom pogledu", piše list i dodaje da "neki ljudi žele da okrenu točak istorije, ali njima mora da bude jasno da će morati da plate strašnu cijenu za to".

U komentaru se daje i savjet: "Ne idite predaleko, ne igrajte se sa vatrom".

Predsjednik Obama do 1. oktobra treba da saopći odluku administracije o zahtjevu Tajvana za kupovinu novih avion kako bi modernizovao zastarjelo vazduhoplovstvo.

Peking se odlučno suprotstavlja da SAD prodaje oružje Tajvanu, koji smatra svojom teritorijom. Međutim, Tajvan kaže da su mu moderni avioni potrebni kako bi odgovorio na sve veću vojnu snagu Kine.

Zahtjev za kupovinom novih aviona F-16 "povlači" se neformalno od 2006. godine. Tajvan je 2009. također tražio modernizaciju svojih 146 starih modela F-16 A/B. Predsjednik George H. W. Bush je 1992. godine prodao prvi F-16 Tajvanu.

Analitičari smatraju da je malo vjerovatno da će Obamina administracija odobriti cijeli paket novih aviona, ali da može umjesto njih ponuditi Tajvanu modernizaciju postojećih F-16A/B aviona u vrijednosti od 4,2 milijarde dolara.