Svijet
0

Lovci SAD-a bili spremni da presretnu "Medvjede"

FENA
Američki lovački avioni iz baze Guam u Tihom okeanu bili su u srijedu spremni za presretanje dvaju ruskih bombardera "Tupoljev 95MC", ali se oni nisu približavali američkim vojnim objektima, pa to nije bilo potrebno, izjavio je u petak agenciji Itar-Tass glasnogovornik Pentagona Chito Peppler.

Peppler je kazao da su snage SAD-a bile spremne presresti ruske bombardere, koje NATO naziva "medvjedima", "ali se oni nisu približavali američkome vojnom brodu ili otoku Guam na rastojanje koje daje osnov za presretanje u zraku".

Prema podacima SAD-a ruski bombarderi nisu doletjeli do američkih brodova bliže od 480 kilometara. Predstavnik Pentagona, pozivajući se na nedostatak informacija, nije mogao navesti detalje toga događaja, ni koji je brod bio u blizini ruskih bombardera.

Zapovjednik u ruskome vojnom zrakoplovstvu general Pavel Androsov saopćio je novinarima u srijedu u Moskvi kako je "obnovljena tradicija", prvi put u proteklih 15 godina, da ruska avijacija leti iznad okeana i da se u zraku "susreće" s američkim avionima i "vizuelno razmijeni pozdrav s američkim pilotima".

U vojsci Sovjetskog saveza "Tu-95" počeli su da se koriste pedesetih godina prošlog stoljeća a "Tu-95MC" - koji je i do danas glavna komponenta ruskih strateških zrakoplovnih snaga, 1981. godine.

Ti avioni bili su raspoređeni i na Kubi, u Gvineji, Angoli, Somaliji i Vjetnamu, što je omogućavalo da se sa tih pozicija nadziru praktično svaku tačku na svijetu. Do početka 1990-ih godina svi "Tupoljevi 95" povučeni su iz tih zemalja.

Trenutno se kod otoka Guam, gdje je smješten najveći strateški vojni objekt SAD-a u Tihom okeanu i zrakoplovna i mornarička baza "Anderson" i "Apra Harbour", izvode velike vojne vježbe "Herojski štit 2007."