Američka komisija
0

Loše upravljanje BP-a uzrok naftne mrlje u Meksičkom zaljevu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka komisija za naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu u četvrtak je objavila prvo poglavlje cjelovitog izvještaja o istrazi eksplozije platforme Deepwater Horizon na bušotini Macondo korporacije British Petroleum u aprilu 2010., zaključivši da su propusti upravljanja u BP-u doveli do eksplozije te da postoje sustavni problemi zbog kojih se takvi incidenti mogu ponoviti.

Platforma tvrtke Deepwater Horizon, kojom je upravljala tvrtka Transocean u zakupu BP-a, eksplodirala je 20. aprila 2010. usmrtivši 11 radnika. U iduća tri mjeseca iz oštećenih instalacija bušotine u Meksički zaljev je isteklo više od 750 tisuća tona sirove nafte. Tvrtka Halliburton bila je odgovorna za betoniranje bušotine.

Iako su ti zaključci samo prvo poglavlje cijeloga izvještaja koji treba biti objavljen iduće sedmice, nalazi komisije mogli bi imati značajne implikacije za svjetske naftne divove, koji su neke od najvećih i najprofitabilnijih kompanija u svijetu, ocjenjuju američki mediji.

Komisija, koju je imenovao američki predsjednik Barack Obama, napominje da se "većina grešaka i propusta na bušotini Macondo", koje su dovele do divovske eksplozije "može pratiti unatrag do jednog sveobuhvatnog neuspjeha - neuspjeha u upravljanju".

Zbog lošeg upravljanja, nemogućnosti komunikacije i početno preuzetog rizika, bušotina BP-a bila je osuđena na propast, ocjenjuje se u izvještaju.

Tehnički i inženjerski propusti, uključujući manjkavi dizajn, prečice kod betoniranja bušotine i neuspjeh da se obuzda erupcija bušotine kada je do nje došlo, izazvali su havariju i pridonijeli njezinim teškim posljedicama, ističe komisija.

O svim tim uzrocima koji su doveli do najveće naftne mrlje u povijesti SAD-a već je ranije izvještavano, no u konačnom izvještaju Obamine komisije se ističe kako se "s obzirom na dokumentirane nedostatke Transoceana i Halliburtona, tvrtki koje rade na naftnim platformama na svim okeanima, može se zaključiti da postoji sustavni problem".

"Uzroci su sustavni, a u slučaju izostanka značajnih reformi u praksi naftne industrije i vladine politike to se može ponoviti. Erupcije bušotina i naftne mrlje mogu se ponovo dogoditi", zaključuje se u izvještaju.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Washingtonu na izvještaj je odgovorilo saopćenjem u kojem navodi kako je "već identificiralo i prepoznalo probleme, te već mjesecima agresivno radi na reformi bušenja nafte na moru", prenijela je Hina.

To uključuje i restrukturiranje regulatornog tijela stvorenog kako bi osiguralo nadzor na bušotinama poput BP-jeva Maconda.