Svijet
0

Loša ocjena Sarkozyjeve jednogodišnje vladavine

FENA
Većina Francuza smatra da je bilans prve godine predsjedničkog mandata Nicolasa Sarkozyja "uglavnom neuspješan", ističe se u istraživanju javnog mnijenja čije rezultate u ponedjeljak prenosi dnevnik "Liberation" iz Pariza.

"Bilans je globalno negativan. Većina građana (59 posto) je nulom ocijenila Sarkozyjeve aktivosti u gotovo svim oblastima", konstatira pariski dnevnik, podsjećajući da je u maju lani Sarkozy uvjerljivo pobijedio na izborima i da je svoj petogodišnji mandat započeo u atmosferi općeg povjerenja.

Francuzi najnegativnije ocjenjuju pretjeranu medijatizaciju predsjednikova privatnog života (67 posto nezadovoljnih, 26 posto zadovoljnih), ali jednako loše mišljenje imaju i o rezultatima njegove ekonomske i socijalne politike (67 posto nezadovoljnih, 25 posto zadovoljnih).

Na udaru kritike je i Sarkozyjev "lični stil", poput njegove sklonosti ka naočarima tipa "Rey Ban" i skupim satovima eksluzivne marke "Rolex", luksuznim jahtama i privatnim avionima (54 posto nezadovoljnih), ali i njegova "politička orijentacija", s kojom se ne slaže 55 posto Francuza.

Kad je o vanjskoj politici riječ, Francuzi uglavnom pozitivno ocjenjuju dva rezultata njegove politike: poboljšanje odnosa sa SAD-om (46 posto vidi u tome uspjeh predsjednika, 37 posto misli suprotno) i oživljavanje evropskih institucija zahvaljujući "mini povelji" iz Lisabona - 43 posto ima tome pozitivno mišljenje, prema 34 posto koji u tome vide neuspjeh.

Sarkozy će se u četvrtak obratiti naciji preko nacionalnog radija i televizije ne bi li razočarane Francuze uvjerio da nije odustao od obećanja datih u predizbornoj kampanji.

Francuzi, pritisnuti nevoljama poput opće neizvjesnosti, niskih plaća i sve opasnije inflacije, prenosi Tanjug, očekuju da im predsjednik države objasni kada će već jednom učiniti ono što je obećao - provesti ekonomsku reformu čiji će krajnji ishod biti povećanje kupovne moći stanovništva.