Svijet
0

Los Angeles: Policija uklonila kamp demonstranata

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Interventne snage američke policije uklonile su u srijedu kamp protestne akcije protiv Wall Streeta blizu sjedišta gradskih vlasti Los Angelesa i privele nekih 200 osoba koje su se oglušale o naredbu da se raziđu.

Poslije ponoći oko 1.000 policajaca počelo je uklanjati šatorsko naselje okupljenih u akciju "Zauzmi LA" protiv ekonomske nestabilnosti i pohlepe bankara. Vlasti Los Angelesa tolerirale su protestni logor dulje nego igdje u Sjedinjenim Državama, a gradonačelnik Antonio Villaraigosa čak je aktiviste snabdijevao ogrtačima.

Kako su se gradski dužnosnici počeli žaliti na kriminal, sanitarne teškoće i štetu nanesenu imovini, gradonačelnik je odlučio djelovati. Policija nije morala rabiti nadražljivac niti suzavac kao u Oaklandu i drugdje u SAD-u, a privela je 200 osoba koje su se opirale naredbi da napuste prostor.

Demonstranti su od 1. oktobra podigli 500 šatora sa 700 do 800 stalnih stanovnika. Gradonačelnik je obećao naći sklonište za beskućnike koji čine trećinu stanovnika kampa, prenosi Hina.