Šta donosi članstvo u NATO-u
1

Lord: BiH neće biti prisiljena da učestvuje u vojnim akcijama koje ne podržava

Klix.ba
Walter Lord
Walter Lord
Komadant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Walter Lord objavio je kolumnu na stranici Evropskog edukativnog centra. Istakao je kako smatra da su Oružane snage BiH sposobne i profesionalne, uprkos nedostatku sredstava. Naveo je da je pred BiH mnogo posla do poziva za članstvo, ali se taj posao može uraditi. Također, pojasnio je šta bi za BiH značilo članstvo u NATO-u.

Vijesti koje čujemo o Bosni i Hercegovini često i nisu najbolje. Ustvari, neki kažu da je 2012. godina "izgubljena godina za Bosnu i Hercegovinu". Ipak, ja ću radije ovu kolumnu početi s dozom optimizma. U proteklih sedam mjeseci imao sam priliku obići mnoge gradove i jedinice Oružanih snaga u cijeloj zemlji.

Prema mom mišljenju, Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) su očigledno sposobne i profesionalne i postaju sve sposobnije i profesionalnije iz dana u dan. U zemlji i u misijama NATO-a i UN-a izvan zemlje, vojnici OSBiH svakodnevno daju primjer kako svi građani ove zemlje mogu zajedno uspješno raditi ka ostvarenju zajedničkog cilja. Istina je da OSBiH nedostaju sredstva da svoje zadatke uvijek izvrše na najadekvatniji način.

Mi sarađujemo s Ministarstvom odbrane na rješavanju takvih pitanja, pa tako nastojimo unaprijediti sistem logistike i nabavki i vrlo snažno se zalažemo da se izrada sveobuhvatnog Pregleda odbrane završi u 2013.g. Pregled odbrane u svakoj zemlji predstavlja objektivnu analizu državne strategije kao i veličine i strukture njenih oružanih snaga. U slučaju BiH, Pregled odbrane definirat će uloge i misije Oružanih snaga, uskladiti raspoloživa finansijska sredstva i legitimne vojne potrebe i definirati način na koji se Oružane snage trebaju modernizirati zbog uspostavljanja željene strukture.

I dok radimo na reformi odbrambenih struktura i procesa u BiH, NATO Štab Sarajevo je svjestan činjenice da većina ljudi misli kako se pripreme za članstvo u NATO-u svode na reformu odbrane, što nije tačno. NATO od potencijalnih članica očekuje da provedu opsežne političke, ekonomske, sigurnosne pravosudne i druge reforme. Te reforme pomažu zemljama da kroz veću sigurnost i stabilnost, bolje obrazovanje, veću ekonomsku konkurentnost, bolje finansijsko upravljanje, i još puno toga, postanu kredibilni kandidati za članstvo u NATO-u.

Svi znamo da je sigurnost bitan faktor za investitore i poslovne ljude kada odlučuju o tome gdje investirati. Predsjedništvo BiH je u nekoliko navrata jasno ukazalo da je punopravno članstvo u NATO-u strateški interes BiH. To znači da se zemlja mora posvetiti provedbi reformi koje će obezbijediti poštivanje ljudskih prava, vladavinu prava i primjenu međunarodnih konvencija. Kad je započela integracijske procese prema NATO-u i Evropskoj uniji, BiH je prihvatila standarde tržišne ekonomije koji se temelje na nesmetanom protoku ljudi, dobara, kapitala i usluga i podršci vladavini prava.

Zbog svih ovih razloga, vjerujem da su pripreme za članstvo u NATO-u i samo članstvo od ključnog značaja za ljude u BiH, pa zato vjerujem i da je vrlo važno da oni razumiju šta zapravo NATO znači za njihovu zemlju.

Iskoristit ću ovu priliku da se dotaknem nečeg što se često pominje kao razlog za zabrinutost. Mnogi vjeruju da bi BiH zbog približavanja NATO-u ili stupanja u članstvo NATO-a bila prisiljena učestvovati u političkim i vojnim aktivnostima koje ne podržava. To jednostavno nije tačno. Temeljni princip na kojem se NATO Savez zasniva je princip konsenzusa, odnosno princip jedna zemlja-jedan glas, bilo da je riječ o SAD-u, zemlji s 311 miliona stanovnika ili Sloveniji koja ima 2 miliona stanovnika.

Princip konsenzusa znači da svaka zemlja članica jednako doprinosi radu i odlučivanju u NATO-u i to na svakom nivou, od preko 400 komisija koje se bave tehničkim pitanjima do najviših tijela odlučivanja Saveza. Odluka donesena konsenzusom je odluka koju prihvata svaka zemlja članica. Prema tome, BiH bi kao članica zadržala punu kontrolu nad svojim djelovanjem.

Pred BiH stoji puno posla do poziva za članstvo, ali se taj posao može uraditi. S obzirom na prednosti članstva u NATO-u za vašu zemlju, uvjeran sam da se taj posao mora uraditi. Ključno je da se izađe iz okvira trenutnih političkih i tehničkih izazova. Vjerujem da je napredak moguć dok god postoje lideri koji su spremni razgovarati u pravcu iznalaženja rješenja, unatoč činjenici da se ne moraju slagati o svim pitanjima. NATO Štab Sarajevo, zajedno s Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH, nastavit će činiti sve što je u našoj moći kako bi se to i ostvarilo.