Argentina
0

VIDEO / Lopovi prokopali tunel do sefova banke

SRNA
Lopovi su opljačkali jednu banku u Buenos Airesu tako što su u prostoriju sa sefovima ušli kroz tunel dug 100 metara, koji su prokopali od susjedne zgrade do banke.

Riječ je ogranku Banke Provincija u predgrađu Buenos Airesa, Belgranu, gdje su lopovi proveli vikend u otvaranju i pražnjenju između 130 i 140 privatnih sefova od ukupno 1.408.

Pljačka je otkrivena tek jučer kada je banka otvorena.

Rukovodstvo banke ne zna koji su iznos lopovi odnijeli, jer klijenti nisu obavezni da vlastima govore šta se nalazi u njihovim sefovima.

Lopovi su u junu iznajmili prostor u zgradi do banke i proveli su nekoliko mjeseci u iskopavanju tunela, koji se završava u dijelu sa sefovima. Tunel ima osvjetljenje, ventilaciju i ojačanje zidova.

"Riječ je o veoma impresivnom radu", rekao je tužilac Martin Niklison, dodajući da zvaničnici ne odbijaju mogućnost da su lopovi imali saučesnika u banci.

Prema njegovim riječima, alarmi za slučaj zemljotresa aktivirali su se u više navrata, ali policija nije mogla da uđe kako bi provjerila razlog.
Mnogi stanovnici Argentine svoje ušteđevine ostavljaju u sefove banaka, a ne na račune nakon finansijske krize kada su mnogi ostali bez sredstava.