London
0

Lopovi pokušali prodati Stradivarijusa za 100 funti

FENA
Tri lopova koja su prije nekoliko mjeseci ukrala violinu Stradivarijus, vrijednu 1,2 miliona funti, pokušala su samo nekoliko dana kasnije da je prodaju za svega 100 funti, čulo se na njihovom saslušanju pred sudom u Londonu.

Violinu, staru 313 godina, ukrali su 40-godišnji muškarac i njegova dva maloljetna saučesnika od korejske violonistkinje Min-Jin Kym kada je krajem novembra svratila da kupi sendvič u jedan kafić blizu željezničke stanice Euston.

Policija je uspjela uhapsiti lopove četiri sedmice kasnije, ali ne i ući u trag unikatnoj violini, jednoj od preostalih 450 koje je napravio slavni talijanski majstor Antonio Stradivari.

Kako piše list Daily Telegraph u četvrtak, lopovi su pokušali da u jednom internetskom kafiću, gdje su došli da bi saznali vrijednost ukradenog instrumenta, prodaju violinu muškarcu koji je sjedio za susjednim kompjuterom.

Ponudili su mu je za 100 funti, ali ih je on odbio, rekavši da "njegova kćerka već posjeduje muzički uređaj".

Kim (32) je poznata violinistkinja koja je svoju diplomu stekla na Kraljevskoj muzičkoj akademiji, a njihovu stipendiju primila je kao najmlađa studentica u historiji ove institucije, sa samo 16 godina.