Slovenija
0

Lopovi opljačkali kuću bivšeg slovenskog premijera Ropa

FENA
Kuću bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa u Vodicama blizu Ljubljane provalnici su temeljito "pročešljali", iskoristivši blagdane koje je političar s obitelji proveo u Egiptu, pišu u srijedu slovenske novine.

Provalu je Rop otkrio u nedjelju, po povratku s dopusta i prijavio policiji. Procijenjeno je da su lopovi bivšem premijeru pričinili štete u iznosu od oko 10.000 eura, objavili slovenski mediji.

"Potanko su pretresli moju radnu sobu, a ukrali su i dva kompjutera, jedan je vlasništvo parlamenta, a drugi moj. Odnijeli su i zamjenjivi hard disk", rekao je Rop za ljubljansko "Delo".

Nakon poraza na parlamentarnim izborima 2002. godine i ostavke na mjesto predsjednika liberalnih demokrata (LDS), Rop je zastupnik u parlamentu, a sada je član Socijalnih demokrata (SD), najjače oporbene stranke.

Na pitanje bi li iza provale mogli biti politički motivi, Rop je rekao da istragu vodi policija i da mu nisu poznati motivi provalnika, no upozorio je da su nepoznati kradljivci detaljno pregledali sve prostorije u kući, a iz sobe njegova sina nisu uzeli računalo i tvrdi disk.

Ove jeseni u Sloveniji će se održati parlamentarni izbori, a Rop je prošle godine izazvao pravi politički skandal i nezadovoljstvo vladajućih stranaka svojim izjavama o obavještajnoj službi SOVA, te tvrdnjama da je 2004. sadašnji premijer pred izbore sudjelovao u "inscenaciji" graničnih incidenata s Hrvatskom. Kazao je tom prigodom da bi dokazi o tome i sada morali postojati u arhivu SOVA-e, ako nisu bili uništeni.

Nakon povratka s dopusta Rop je otkrio da iz kuće nedostaju još i dva mobilna telefona, nešto gotovine i zlatnine, te drugi vrijedni predmeti, u ukupnoj vrijednosti oko 10.000 eura. Lopovi su pregledali sadržaj svih ladica i svih soba, javljaju slovenski mediji i navode da se Ropovim stranačkim kolegama stvar čini sumnjivom te ne isključuju da je provala mogla biti i "naručena".