Svijet
0

Londonski Times podržao Obamu kao budućeg američkog predsjednika

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanske novine Times u petak su podržale Baracka Obamu kao budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, tvrdeći da je demokratski kandidat pokazao "karakter, inteligenciju i razboritost".

"Na američkom je narodu da izabere idućeg predsjednika Sjedinjenih Država. Ipak, bilo bi naivno za čitaoce britanskih novina da pomisle kako nemaju nikakvih interesa u ishodu utrke između Baracka Obame i Johna McCaina", pišu novine.

"I ekonomska i vanjska politika trenutnog tima Bijele kuće ima veliki utjecaj na druge zemlje", piše Times u uvodniku, prenosi DPA.

Rasa se ne bi smjela zanemariti u ovim izborima, pišu novine.

"Ako Sjedinjene Države izaberu prvog afroameričkog predsjednika, britanski saveznik u borbi za slobodu i demokratiju poslao bi snažnu poruku. Ta poruka bi glasila da se kroz miroljubivu borbu i demokratski protest represija može prevazići, sloboda se može osvojiti i tolerancija može pobijediti. Obamino inauguralno predsjedničko obraćanje predstavljalo bi elokventnu propovijed o zapadnim vrijednostima", piše Times.

Harizma i viteštvo mogu dovesti jednog kandidata tako daleko, ali Obami treba mnogo više kad se govori o njemu kao o potencijalnom predsjedniku, piše Times.

"Najveće pitanje za Evropljane je da li će on biti u stanju dokazati da je dorastao sigurnosnim izazovima. Nemoguće je biti siguran u to", piše Times o tom aspektu.

"Konačno, potrebno mu je da se pokaže dobar u suočavanju s krizama", pišu britanske novine o Obami, istovremeno opisujući njegovog republikanskog suparnika Johna McCaina kao "autentičnog heroja" i hrabrog političara".

"Amerikanci imaju još mnogo pitanja oko Obame. Izbori nisu završeni. Nadamo se, međutim, da će njihov ishod biti Obamina pobjeda", piše Times.