Svijet
0

Londonski sud podigao optužnice protiv muslimana terorista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Londonski sud je u petak saopćio da su podignute optužnice za terorizam protiv pet britanskih muslimana koji su uhapšeni 31. januara ove godine u Birminghamu.

Jedan od njih, Parviz Khan (36), optužen je za pripremanje otmice i potom ubistva jednoga britanskog vojnika koji je musliman. Ostala četverica, također Britanci pakistanskog porijekla, optužena su za pripremanje terorističke zavjere.

U policijskoj akciji 31. januara u Birminghamu uhapšeno je devet osoba pod sumnjom da pripremaju terorističke napade i otmice vojnika muslimana.

Tri osobe su već oslobođene a za jednoga uhapšenog policija ima vremena da do subote ujutro pribavi dodatne dokaze.

Jedan od oslobođenih - Abu Bakr izjavio je BBC-u da ga tokom istrage u pritvoru niko nije ništa pitao o planovima za otmice vojnika muslimana a za to je navodno uhapšen. On je javno optužio Britaniju da je postala "policijska država za muslimane".

Scotland Yard je u petak ujutro potvrdio da je u četvrtak uhapšen i imam Abu Izadin (31), i to pod optužbom "da je ohrabrivao terorizam".

On je optužen da je u svojim istupima "hvalio teroriste". To je prva optužba u Britaniji za "ohrabrivanje terorizma", zakonske definicije koja, tvrde pravnici, nije baš sasvim jasna.