The Observer
0

Londonske općine pripremaju "masovan egzodus" siromašnih

FENA
London
London
Jedna od glavnih tema londonske štampe u nedjelju je programa štednje britanske vlade, The Observer izvještava da su ministri pod velikim pritiskom nakon što posebno veliko smanjenje proračuna za pomoć i podršku nezaposlenim prijeti da izazove egzodus siromašnijih ljudi iz bogatijih gradova.

Država plaća ili subvencionira stanove siromašnijih porodica po tržišnim cijenama. Nova ograničenja u okviru objavljenih mjera štednje znače, međutim, da će veliki broj porodica morati iseliti iz stanova u centru gradova gdje su stanarine najveće.

Observer piše da se londonske općine pripremaju za "masovan egzodus" siromašnih porodica i da su već počele iznajmljivati pansione izvan Londona. List piše da je jedan opozicijski laburistički zastupnik optužio koalicijsku vladu za "brutalno i šokantno etničko čišćenje" siromašnih iz bogatijih krajeva.

Sunday Times izvještava da će oko 100 hiljada zaposlenih u javnom sektoru moći da se penzioniše pod izuzetno povoljnim uvjetima ako prihvate da dobrovoljno postanu dio tehnološkog viška, što je inače dio vladinog programa štednje.

Ministar finansija George Osborne je sam rekao kako očekuje da će u naredne četiri godine biti ugašeno oko pola miliona radnih mjesta u javnom sektoru.

News of the World smatra da će stvari biti gore od toga i da će svaki treći zaposleni u javnom sektoru izgubiti posao. List prenosi i rezultate ankete koja ukazuje na to većina Britanaca ne vjeruje da su objavljene mjere fer i da najveći teret stavljaju na najbogatije kao što to vlada tvrdi.

Sunday Mirror prenosi upozorenje britanskog ekonomiste koji je dobio Nobelovu nagradu ove godine, Christophera Pisaridesa, da vlada svojim programom izuzetno drastičnih rezova "nepotrebno riskira" s privredom te da bi se broj nezaposlenih mogao dramatično povećati u narednih nekoliko godina.

Na kraju, Sunday Telegraph piše da vlada planira i "veliku rasprodaju" šuma, dok Mail on Sunday izvještava da će kraljevska porodica zaraditi velike pare od planirane izgradnje velikog broja vjetrenjača u priobalnim vodama.

List piše da bi kraljica mogla zaraditi i do 38 miliona funti godišnje pošto morsko dno u britanskim teritorijalnim vodama pripada kraljevskoj porodici.