Svijet
0

Londonska štampa o presudi u Haagu

FENA
Presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore privukla je veliku pažnju londonskih dnevnika.

Dok Financial Times ističe da će, zahvaljujući tome što nije proglašena krivom za genocid nad Bošnjacima u BiH Srbija biti pošteđena plaćanja milijardi eura odštete svom susjedu, Guardian u prvi plan stavlja dio presude po kome je Srbija odgovorna za to što nije spriječila genocid u Srebrenici. Srbiji je, također, dodaje list, naređeno da uhapsi Ratka Mladića i da ga izruči Haškom tribunalu, gdje bi, poslije ovakve presude Međunarodnog suda pravde, najvjerovatnije bio proglašen krivim za genocid.

Guardian u redakcijskom komentaru ocjenjuje da jučerašnja presuda, mada nije u potpunosti zadovoljila nijednu stranu u sporu, ipak predstavlja značajnu prekretnicu u međunarodnom pravu.

To je prvi put od 1948. godine, kada je konvencija o genocidu stupila na snagu, da se cijela država našla na optuženičkoj klupi. Time je, navodi Guardian, uspostavljen važan presedan - u slučajevima kada neka država ima de facto autoritet da spriječi genocid, obavezna je da to i učini. Isti princip mogao bi, primjećuje Guardian, da se primijeni i na odgovornost Sudana za etničko čišćenje u Darfuru.

Uvodničar Timesa citira reagiranje predsjednika Srbije Borisa Tadića na presudu Međunarodnog suda pravde i njegov zahtjev da Skupština usvoji deklaraciji o pokolju u Srebrenici, ocjenjujući da je to bila, bez sumnje iskrena izjava nekog ko je upravo ostvario ubjedljivu pravnu pobjedu i trudi se da ne likuje.

Ovakva presuda, kako piše Times, osim što svjedoči o ozbiljnom ograničenju autoriteta međunarodnih sudova, podrazumijeva i svojevrsno cjenkanje - u zamjenu za oslobađajuću presudu, Srbija će konačno da smogne snage da se odupre tvrdokornim nacionalistima i da zatraži predaju Mladića i Karadžića.

Ali, historija, a posebno nirnberški procesi, uče nas, piše Times, da je u gonjenju ratnih zločina, međunarodno pravo tek vodič kroz sudsku improvizaciju i da ga je bolje koristiti protiv pojedinaca, a ne država.

Istinska poruka ove presude onim pojedincima za kojima se još uvijek traga u vezi sa balkanskom tragedijom glasi - vaše vrijeme ističe, zaključuje Times.

Daily Telegraph nije siguran da se suđenje Srbiji, čiji se troškovi mjere milionima i koje je trajalo 14 godina, isplatilo.

Gotovo jednoglasna presuda, što je neuobičajeno u tako složenom procesu, kao i mišljenja pravnih stručnjaka, sugerišu, navodi Telegraph, da su dokazi bili slabi.

Nije bilo pisma bilo koga iz srpskog rukovodstva u kome se iznose planovi za uništenje Bošnjaka, niti je bilo snimaka telefonskih razgovora između Beograda i Pala, u kojima je traženo razaranje Srebrenice ili bilo koje druge bošnjačke enklave.

Iz istih razloga, podsjeća Telegraph, optužnica za genocid protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića djelovala je sve klimavije uoči njegove smrti, prije godinu dana.

List prenosi i mišljenje pravnog stručnjaka organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watcha, da proces pred Međunarodnim sudom pravde ipak nije bio uzaludan, jer je za budućnost Balkana važna istina zasnovana na činjenicama, prenio je BBC.