Svijet
0

Londonska štampa o presudi Škorpionima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svi londonski listovi pišu o presudi pripadnicima paravojne jedinice Škorpioni za ubistvo šest Bošnjaka kod Trnova u Bosni 1995. godine.

U Daily Telegraphu piše da je riječ o izuzetno važnoj presudi, jer je prva izrečena u Srbiji od rata u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Navodeći da su pripadnici paravojne jedinice Škorpioni osuđeni na između pet i dvadeset godina zatvora, list podsjeća da je njihova krivica dokazana videosnimkom ubistva šestorice Bošnjaka kod Trnova jula 1995. godine koji su sami napravili.

Jučerašnja presuda, prva donesena u Srbiji u vezi sa srebreničkim masakrom, sigurno će biti dobro primljena u Evropskoj uniji čijem članstvu Srbija teži, nastavlja list.

Porodice ubijenih nezadovoljne su, međutim, blagošću izrečenih presuda, piše Daily telegraph.

Pored toga, malo je vjerovatno da će presuda zauzdati novi talas nacionalističkih osjećanja u Srbiji, zaključuje Daily telegraph.

Pored teskta o jučerašnjoj presudi pripadnicima Škorpiona, Independent donosi i tekst posvećen nedavnoj presudi Međunarodnog suda pravde da Srbija nije odgovorna za genocid tokom rata u BiH.

Prema pisanju lista, Međunarodni sud pravde nije se upoznao s kompletnim arhivima Haškog tribunala kada je donio oslobađajuću presudu, već je samo proučio dokumente koje su srpski predstavnici prethodno cenzurirali iz razloga nacionalne sigurnosti.

Independent dodaje da neki pravnici vjeruju da je presuda Međunarodnog suda mogla da bude drugačija da je od Srbije tražio kompletnu arhivu.