London Metropolitan University
1

London: Više od 2000 stranih studenata će biti deportirano

Klix.ba
Metropolitan University
Metropolitan University
Više od 2.000 međunarodnih studenata osatvljeno je na cjedilu nakon što im je Metropolitan unvierzitet u Londonu oduzeo pravo na studiranje zbog toga što su istragom utvrđeni "ozbiljni propusti u sistemu".

Otkriveno je da četvrtina stranih studenata, koji su se prijavili na ovaj Univerzitet, nisu dobili dozvolu da ostanu u državi, ne poznaju dovoljno engleski jezik ili uopće nisu prisustvovali predavanjima. Nakon istrage Granične agencije Ujedinjenog Kraljevstva, Univerzitetu je ukinuta dozvola za odobravanje viza. Više od 2.000 studenata suočava se s mogućnošću deportacije za 60 dana, ukoliko ne nađu mjesto na nekom drugom univerzitetu koji je državno priznat.

Univerzitetski ministar David Willetts je uložio napore kako bi pomogao studentima koji su oštećeni ovom odlukom ne svojom greškom i pokušava im naći mjesto na drugim univerzitetima, kako bi završili svoje školovanje.

Nacionalna unija studenata Ujedinjenog Kraljevstva je optužila Vladu da koristi međunarodne studente za "politički fudbal" i tvrde da bi to moglo ugroziti razvoj visokog obrazovanja kao uspješne izvozne industrije.

Kieth Vaz, direktorica Komiteta za unutrašnje poslove je izjavila kako bi ovaj potez mogao narušiti svjetski ugled Velike Britanije kao prvi izbor za visoko obrazovanje te kako će ostaviti hiljade studenata na cjedilu u najgore vrijeme - pred sam početak akademske godine.

Ministar za migracije Damian Green je izjavio kako su ovo potrebne mjere da bi se osiguralo sprečavanje stranih državljana da putem studentskih viza ostanu u Velikoj Britaniji, zaposle se i ostanu živjeti.