Svijet
0

London upozorava Bashara al Assada da reaguje na mirovni plan

SRNA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Velika Britanija saopštila je danas da bi, zbog odugovlačenja sirijskog predsjednika Bashara al Assada da reaguje na mirovni plan Arapske lige, on mogao da bude suočen sa novim pritiskom Vijeća sigurnosti UN, dok bi njegova opozicija dobila stranu finansijsku podršku.

Britanski ministar inostranih poslova Villiam Hague upozorio je Assada u komentarima datim novinarima prije dolaska na konferenciju "Prijatelja sirijskog naroda" u Istanbulu gdje će se sastati 75 zemalja, uglavnom zapadnih i arapskih država.

Asad je prihvatio plan, koji je predložio Specijalni predstavnik UN i Arapske lige Kofi Anan, ali su sirijske snage nastavile sa artiljerijskim i minobacačkim napadima na naselja pod kontrolom opozicije u gradu Homsu. 

"Assadov režim saopštio je da su prihatili Ananov plan, ali ništa ne preduzimaju. Borbe se nastavljaju. Pojačana finansijska podrška za opoziciuju biće jedna od posljedica po Assadov režim, koji odugovlači u sprovođenju Ananovih prijedloga", rekao je Hague.

Prema njegovim riječima, jedna od poruka sa konferencije je ta da će biti veoma važno sprovesti Ananov plan i da za to vrijeme nije neograničeno prije nego što se "Prijatelji sirijskog naroda" ponovo vrate u Vijeće sigurnosti UN ili pojačaju finansije za sirijsku opoziciju.

On je istakao da je potrebno da Assadov režim pređe sa riječi na djela. Prema njegovim riječima, ovo ne znači da će na današnjoj konferenciji biti određen  rok, već  sve  zavisi od postupaka na terenu.

Nekoliko desetina zemalja pokušaće danas na sastanku u Istanbulu da pojačaju izolaciju sirijskog režima. 
Među učesnicima je i američki državni sekretar Hillary Clinton. Međutim, Kina, Rusija i Iran ne prisustvuju sastanku što je pokazatelj neslaganja o načinu obustave krvoprolića u Siriji. 

Prema pretpostavkama UN, više od 9.000 osoba poginulo je u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bashara al Assada prije godinu dana.