Svijet
0

London: Policija izvela kontroliranu eksploziju sumnjivog paketa blizu metroa

FENA
Britanska policija izvela je kontroliranu eksploziju sumnjivog paketa blizu stanice podzemne željeznice Hammersmith na zapadu Londona, objavio je u utorak glasnogovornik britanske saobraćajne policije.

Eksploziju su izveli pirotehničari Scotland Yarda u ranim jutarnjim satima u utorak, objasnio je glasnogovornik, ne mogavši odmah potvrditi da li je u paketu bilo eksplozivnih proizvoda.

Stanice Hammersmith i Barons Court su zatvorene zbog mjera predostrožnosti, dok željeznica nastavlja saobraćati, dodao je on.

U utorak oko četiri sata demineri su također izveli kontroliranu eksploziju jednog sumnjivog vozila parkiranog blizu džamije u Glasgowu, u Škotskoj.

Policija u Strathclydeu je najprije naglasila da "ništa ne sugerira na bilo kakvu povezanost između ovog vozila i napada", ali je komesar Stewart Daniels potom izjavio na BBC-u Škotske da raspolaže novim informacijama koje ukazuju na povezanost ove veze.

Pirotehničari su pozvani tokom noći u džamiju Forth Streeta u Pollokshieldsu, predgrađu Glasgowa, dok su vjernici još bili na molitvi. Oni su odlučili da sačekaju da se molitva završi a potom pristupili kontroliranoj eksploziji.

"Džamija nema nikakve veze s ovim incidentom", precizirao je Daniels.

U nedjelju i u ponedjeljak policija je obavila nekoliko kontroliranih eksplozija na parkingu Royal Alexandra u Paisleyu blizu Glasgowa.

Izvor unutar snaga sigurnosti saopćio je AFP-u, želeći ostati anoniman, da se jedan ilegalni laboratorij koji proizvodi eksploziv nalazi blizu Glasgowa.