Svijet
0

London: Otvorena "Banka ideja"

SRNA
Antikapitalistički aktivisti danas su na ceremoniji u Londonu u zgradi švicarske banke UBS zvanično otvorili svoju "Banku ideja".

Trogodišnja djevojčica Haili i njena baka Tina Rotery presjekle su crvenu vrpcu uz brojne pozdrave aktivista iz pokreta Okupirajmo londonsku berzu i uz hiljade konfeta napravljenih od isječenih primjeraka magazina Financial times.

"Ovo je prostor u koji su svi dobrodošli i gdje možete biti dio stvaranja prave demokratije. Ovdje sve počinje", rekla je Rotery.

Pokret, koji je svoj prvi kamp u Londonu uspostavio prije mjesec dana, juče je okupirao napušteni kancelarijski prostor u oblasti Hackneyu ističnom dijelu Londona.

Oko 50 ljudi radilo je na uspostavljanju prostora za konferencije za medije, gdje su smješteni računari i druga oprema.

Londonski demonstranti, koji su inspirisani pokretom Okupirajmo New York, takođe su okupirali lokacije ispred katedrale Svetog Pavla u središtu poslovnog dijela prijestonice i na trgu Finzberry  nedaleko od nekoliko banaka.

Demonstranti iz Londona slijedili su i primjer pokreta "ogorčeni" iz Španije koji su u Madridu zauzeli napušteni hotel i tu smjestili beskućnike ili one čiji su domovi zapljenjeni.

Švicarska banka UBS juče je najavila "odgovarajuću akciju" zbog okupacije prostorija i tri policijska automobila nalaze se danas ispred zgrade.