Svijet
0

London "oaza" za optužene ruske tajkune

FENA
Velika Britanija i London sve više postaju "oaza" za bjegunce iz Rusije, među kojima su i oni koje optužuju i traže ruski sudovi, piše u četvrtak londonski The Guardian. List otkriva da je najnoviji pridošlica te "ruske kolonije", po svemu sudeći, i bivši direktor naftne kompanije Rus Neft Mihail Gucerijev.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova, podsjeća londonski list, nije željelo komentirati vijesti da se ruski tajkun Gucerijev sklonio u London, ali Guardian saznaje među londonskom Rusima da bi on mogao biti u Britaniji.

Gucerijev je optužen u Rusiji za izbjegavanje plaćanja oko 800 miliona dolara poreza. Procjenjuje se da je on sa sobom iz Rusije "ponio" i najmanje tri milijarde dolara ličnog bogatstva.

Ruski bjegunci, uglavnom u britanskoj štampi, kao i u samom Guardianu, imaju status "protivnika režima predsjednika Vladimira Putina" iako su u Rusiji osumnjičeni za teška krivična djela.

Komentator Guardiana ukazuje da bi sklanjanje ruskih bjegunaca u London moglo zaista postati ozbiljan problem u ionako pogoršanim odnosima Britanije i Rusije.

Nezvanično se saznaje da Britanija pruža zaštitu za najmanje 20 građana Rusije koje Moskva traži zbog različitih krivičnih djela. Britanija uporno odbija izručiti bilo kojeg od njih.

Najpoznatiji ruski bjegunac milijarder Boris Berezovski izjavio je Guardianu da bi trebalo očekivati dolazak još mnogo Rusa jer im britanski pravni sistem nudi zaštitu od "gangsterske vlade u Moskvi".