Svijet
0

London: Nuklearna prijetnja Irana i dalje ozbiljan problem

FENA
David Miliband
David Miliband
Britanska vlada smatra da rizik da se Iran domogne nuklearnog oružja ostaje "vrlo težak problem", rekao je u utorak glasnogovornik Downing Streeta, dok američki izvještaj govori da je Iran mogao obustaviti svoj program nuklearnog oružja 2003. godine.

Ministar vanjskih poslova David Miliband je naglasio da će sumnje o iranskom nuklearnom programu postojati sve dok Teheran ne bude transparentniji o tom pitanju.

"Moramo detaljno proanalizirati taj izvještaj", rekao je glasnogovornik britanskog premijera Gordona Browna nakon sastanka kabineta u utorak ujutro.

"Međutim, generalno gledano, vlada misli da izvještaj potvrđuje da moramo imati razloga za zabrinutost te da Iran traži da razvije nuklearno oružje", dodao je on, javio je AFP.

Ovaj izvještaj "pokazuje da namjera postoji i da rizik da se Iran domogne nuklearnog oružja ostaje ozbiljan problem", nastavio je on, naglasivši da dokument "također pokazuje da program sankcija UN-a i međunarodni pritisak daju svoje rezultate".

"Niko ne želi vidjeti da Iran traži širenje nuklearnog oružja. Spremni smo za suradnju s Irancima kako bismo izvukli koristi iz politike neširenja oružja, ali moramo jasno reći da će biti negativnih posljedica ako nastave obogaćivanje koje bi moglo dovesti do nuklearnog oružja", rekao je Miliband na radiju BBC 4.

Na pitanje da li američki izvještaj umanjuje rizik od vojne akcije u Iranu, Miliband je odgovorio da London i međunarodna zajednica "ostaju privrženi diplomatskom rješenju".

"Nastavit ćemo da razmatramo to pitanje s našim glavnim međunarodnim saveznicima i zatražit ćemo nove razgovore u UN-u narednih sedmica", rekao je glasnogovornik Downing Streeta, precizirajući da je britanska vlada "u tijesnom kontaktu s američkom administracijom o tom pitanju".